Five Corners – Five performances by Five Artists

Five Corners är en generös visning av performancekonst, där du som besökare kan vandra fritt och uppleva flera verk under samma kväll. 
Till Five Corners har vi bjudit in fem konstnärer vars performancepraktik på ett undersökande och personligt vis speglar olika förhållningssätt till konstformen. Det som binder dem samman är ett påtagligt mod att förflytta gränser och ett gemensamt intresse för vem du är som betraktar. Alla fem verk visas samtidigt under två timmar i samma arkitektoniska form, ett hörn, ett rum eller en scen om man så vill.
ENGLISH VERISON
Five Corners is inaugurated on November 18!
Five Corners is a generous display of performance art, where you as a visitor can walk freely and experience several works during the same evening.
To Five Corners, we have invited five artists whose performance practice in an exploratory and personal way reflects different approaches to the art form. What binds them together is a tangible courage to move boundaries and a common interest in who you are as an observer. All five works are displayed simultaneously for two hours in the same architectural form, a corner, a room or a stage if you wish.
The invited artists to Five Corners are:
Kasra Alikhani, Farvash, Elin Maria Johansson, Helena Olsson and Cecilia Sterner
Five Corners is shown at Lilith Performance Studio in Malmö
18-20 & 25-27 November. Open 7pm – 9 pm

 

De medverkande konstnärerna till Five Corners är: 
Kasra Alikhani, Farvash, Elin Maria Johansson, Helena Olsson & Cecilia Sterner
Five Corners visas på Lilith Performance Studio i Malmö
18-20 & 25-27 november,2021. Öppet 19.00-21.00

Kasra Alikhani – HEARTBURN I RASTPLATS HJÄRTLANDET
Medverkande aktör: Finon Alkabawi

Kasra Alikhani skapar fiktiva världar som främmandegör det vardagliga genom dokumentära betraktelser transformerade till subjektiva upphöjda speglingar av samhällsfenomen. I en egensinnig tredimensionell lager på lager teknik har han de senaste åren ägnat sig åt att undersöka en sorts utvidgad idé om scenografi och amatörfilm utifrån ett intresse för likformighet, förställning och i förlängningen hur dessa yttringar förhåller sig till våra fantasier och strävan mot hälsa och välmående.

I sin nya performance HEARTBURN I RASTPLATS HJÄRTLANDET betraktar vi ett verklighetstroget men lekfullt tillspetsat skeende som utspelar sig inne på en svensk vägkrog. På den fiktiva rastplatsen Hjärtlandet är en kvinna ofrivilligt fast i ett limbo, omgiven av uppmanande budskap om den svenska naturens hälsofrämjande positiva egenskaper.

Kasra Alikhani är född 1987 i Iran, uppväxt i Sverige och baserad i Göteborg gick ut Valand 2020.www.kasra.se 

Farvash – CASH HYPNOSIS
Performer Farvash
Ljudkomposition: Hans Appelqvist

Farvash är en forskningsbaserad konstnär som använder performance, fiktion och teknik för att utforska förnekad självcensur som en överlevnadsstrategi. Hon bygger komplexa system och undersöker frågor som kretsar kring konstruerad identitet, immigrationsskuld och krigstrauma.

Du får en önskan. Vad önskar du dig?

I performancen CASH HYPNOSIS riggar Farvash ett andligt laboratorium sammansatt av minnesfragment i form av objekt, dofter, ljus och skeenden, från ett specifikt besök i Imamzadeh Saleh i centrala Teheran någon gång 1987 – en önskebrunn, mynt, bön, rosenvatten, rapsolja och saffran.
Här sker förberedelser inför ett möte med det övernaturliga. En reningsprocess och ett pågående sökande.

Farvash är född 1982 i Teheran bor i Stockholm och har utbildats sig bl.a. på Royal College of Art, London, Experience Design, Konstfack, Stockholm.
https://www.farvash.com

Elin Maria Johansson – Echoes
Medverkande aktörer: Erik Wall, Louise Zurawski
Ljudkomposition: Michel Wenzer

Elin Maria Johanssons arbeten har de senaste åren rört sig runt frågeställningar om flocken eller svärmen och det kollektiva medvetandet, med ett perspektiv utifrån naturens allra minsta organismer till solsystemets inneboende kommunikation. Tillsammans bildar hennes verk en abstrakt och metaforisk väv som speglar den plats och den tid vi befinner oss i.

I performancen Echoes vänder sig platsen tillbaka till dig genom att stillsamt visa att den har uppmärksammat din existens.

Naturen har i vårt samhälle länge fått till uppgift att vara en fristad för människan och den har absorberat en stor mängd mänskliga bekymmer och längtan. Fragment av dessa förtroenden, iakttagelser och drömmar gömmer sig som rester i vår omgivning och tillbaka mot oss studsar dess ekon. – Nära nu. Bara tio steg bakom. Lita på mig.

Elin Maria Johansson är född 1979 i Västernorrland. Utbildad på Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Bor och arbetar i Skåne sedan 2010. https://elinmariajohansson.com

Helena Olsson Time Waste
Dansare: Olivia Klang, Corrado Di Lorenzo, Daniel Jeremiah Persson

Helena Olsson arbetar främst med rörlig bild utifrån en tanke om att verkets frågeställning och dess form ska följa varandra. Under senare år har hon arbetat med dokumentärfilmens estetik och språk som många gånger tar rollen som sanningsbärare, och då blandat autentiskt material med iscensättningar för att skapa en osäkerhet hos betraktaren.

Performancen Time Waste bygger på ett tidigare videoverk av Helena Olsson. Här ser vi en städkoregrafi med tre dansare i en kopia av en fullskalemodell från ett forskningsprojekt om hur man kunde bygga mer lättstädade badrum. Dansarnas rörelser utgår från de fotografier av städningar från försökspersonerna som finns i avhandlingen.

Helena Olsson är född 1982 i Ängelholm bosatt i Yngsjö, är utbildad vid Malmö Konsthögskola. https://helenapetronella.se

Cecilia SternerJamais Vu
Medverkande aktörer: Adrian Kautsky, Eira Fröjdh
Ljudkomposition: Hans Appelqvist

En röd tråd genom Cecilias arbete är människans olika tillkortakommanden och illusioner. Det handlar om perception, förväntningar, missuppfattningar och brist på förståelse pga av oförmågan att se hela bilden. I en surrealistisk anda av respektlös lekfullhet angriper hon olika aspekter av vår samtida verklighet.

Performancen Jamais Vu rör sig kring minnesförlust och vår oförmåga att se helheten. Jamais vu är en installation i form av grotta. Grottan befolkas av varelser från olika tider som genom ett enkelt spel förhåller sig till varandra. Som betraktare kan du bara se fragment av helheten inne i grottan när du kikar in i dess håligheter.

Jamais vu är benämningen på ett psykologiskt tillstånd som ger en kuslig känsla av att vara med om något för första gången, trots att man rationellt vet att det har upplevts tidigare.

Cecilia Sterner är född 1967 och utbildad vid San Francisco Art Institute och Malmö Konsthögskola, bor i Malmö. www.instagram.com/ceciliasterner